Avpolitiserade krav på politik

 
Demonstrationen var till stöd för studentprotesterna i Europa. Men de flesta av de kanske 100 personer som samlats utanför Stockholms universitetsbibliotek insåg att problemen där redan finns här. Därför bestämdes det för att låta det hela utmynna i ett stormöte. Problemet var, eller kunde i alla fall ha blivit, att vi inte hade någon lokal. På Stockholms universitet är det nämligen bara kårens föreningar som får låna klassrummen. Nu var rätt många, så vi valde att strunta i det och gick direkt in i en aula. Väktare kom direkt och gav oss vad de tyckte var två schysta alternativ: betala för lokalen eller stick. Vi sa att vi varken tänkte betala eller sticka. De insåg att vi mena allvar och lät oss vara. Mötet förflöt sedan lugnt och vi gick hem med en liten seger som värmde.
 
Idag skriver företrädare för studentorganisationer från höger till vänster på SVD:s debattsida. De är upprörda för vissa universitet och högskolor förbjuder politiska grupper från att bedriva opinionsarbete i sina lokaler. De tycker att universitetsvärlden ska uppmuntra intresse för samhällsfrågor och att SFS (Sveriges förenade studentkårer) ska ta ställning för deras fråga. Bland de undertecknande syns VSF (Vänsterns studentförbund). Så långt allt gott – författarna har rätt i sak. Det är stötande att företag men inte politiska organisationer får använda lokalerna. Men jag är ändå skeptiskt till att den radikala vänstern gör sådana här utspel.
 
Anledningen är enkel. En sådan här approach duckar för konflikten som föreligger. Vi har de senaste åren sett hur utbildningarna har börjat marknadsanpassas och universiteten som platser kommersialiserats. Utvecklingen går väldigt snabbt. Att företag får tillgång till universiteten medan studenter förbjuds bedriva olika verksamheter är en konflikt mellan marknadskrafter och studenter. I en sådan konflikt finns det inget stöd att hämta från högern.
 
Men ändå gör vänstern gemensam sak borgerliga förbund och sänder ut en vädjan. Så vad är det för situation som uppstår? Vi har en tydlig konflikt där vänstern kan kliva in och vinna, både symboliskt och materiellt. Genom att ta konflikten och börja driva frågan om rätten till lokalerna på lärosätena där förbuden finns kunde frågan om problemen med marknadsanpassning lyfts. Dessutom hade man kunnat visa på handlingskraft och eventuella segrar hade varit våra segrar. Segrar som lärt oss något om organisering och kamp. Att istället sluta oheliga allianser som i debattartikeln, riskerar att ge upphov till den paradoxala situationen där kravet på rätten till att bedriva politik avpolitiseras.
 
Debattartikeln är inte definitiv, den omöjliggör inte framtida aktivism. Men den är ett exempel på ett problematiskt förhållande till kamp som är allt för utbrett inom vänstern. Ett förhållande till kamp där man, snarare än att söka organisera sig från sin egen situation, tar på sig rollen som politiker. Istället måste vi bli bättre på att ta sådana här strider.
 
 
 
(Bilden ovan är på VSF-aktivister i Lund som 2009 ockuperade kårhuset.)
——
Värda bloggar: Copyriot skriver om polisens nya ljudvapen (har de tagit idén från Den ljudiska konspirationen?). Skumrask ger lite skrämmande siffror om ojämlikhet. Lyssna också på två nya radiokanaler: Planka.fm och Prekariatet.
 
Läs om de många studentockupationer som just nu pågår i Storbritannien på Anticuts.com Jag har tidigare skrivit om vikten av att ta kampen om universitet som plats här.
Annonser

One response to “Avpolitiserade krav på politik

  1. Mycket bra skrivet. Precis som i fallet med (inglasade) gallerior är den rumsliga konflikten tämligen konkret mellan privat/gemensamt utrymme och dess gränsdragningar. Det finns ju väldigt konkreta exempel i Sverige som tycks funka rätt bra, ex facebook.com/oppenfika i Linköping som både utmanar gränsen för hur rummet får besittas (temporärt) samt upprättar polemik mot kommersialiseringen. Nu är jag själv inte universitetsstudent men jag bor rätt nära mitt lokala Universitet och rör mig där ibland och kommersialiseringen är ju oerhört påtaglig inkl. likriktningen som följer med den. Skulle vara väldigt roligt om en mer konsekvent studentkamp konstituerades med denna fokus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s