Vänsterns pr-strategi är felvinklad

293507_10150343083334451_1456760715_n

Rädslan för mediadrev får alltid Vänsterpartiet att agera. Som vore de traumatiserade av Uppdrag Gransknings program om partiets kommunistiska förflutna från 2005, med efterföljande opinionsras, har partiledningen ett flertal gånger försökt tysta och tagit avstånd från enskilda partimedlemmars offentliga uttalanden. I en uppmärksammad DN-artikel varnar Kajsa Ekis-Ekman för att avståndstaganden riskerar att marginalisera vänstern, eftersom att den istället för att formulera en egen politik fokuserar på att anpassa sig till borgerlig kritik vilket överskuggar viktigare frågor. Men också ur pr-synpunkt är strategin skadlig. För tvärtemot vad många verkar tro leder vänsterns mediahantering till att partiet ytterligare exponeras för negativ nyhetsbevakning.

Det senaste uppmärksammade fallet Markus Allard. Som ordförande för Ung Vänster Örebro hamnade han i blåsväder efter att den nazistiska nyhetsportalen Realisten skrivit att han ”gillat” den militanta gruppen Revolutionära Fronten på Facebook. Konfronterad av SVT vägrade han att ta avstånd från sin handling, utan hävdade att trots att gruppen använder våld är det ändå inte att jämföra med de skador som privatiseringen av äldrevården orsakat. Vidare menade han att nazister gjorde militanta antifascistiska grupper nödvändiga för att politiskt arbete likt hans skulle vara möjligt. SVT kontaktade då Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler som tog avstånd från att Allard inte tagit avstånd från Revolutionära Fronten och sa vidare att det skulle bli ett uteslutningsärende. Allard är idag utesluten ur Vänsterpartiet.

I fallet Allard är det uppenbart att processen handlar om mer än mediastrategi. Det framgår inte minst av den redogörelse för de interna konflikter inom Vänsterpartiet som Ung Vänster Örebro valt att offentliggöra. Men av två anledningar vill jag ändå uppehålla mig vid pr-frågan. För det första för att denna avståndstagandets politik har förekommit i betydligt fler fall, där den inte går att förklara som ett vapen i andra konflikter. För det andra eftersom att många som försöker att förklara Vänsterpartiets agerande hänvisar till Allards uttalanden som otaktiska. Enligt dessa personer innebär varje uttalande som försöker att problematisera frågor som våld och antifascism ett hot mot partiet. Därför kan de påstå att Allard agerat egoistiskt och mer tänkt på sin egen prestige än att skydda partiintresset. Men det argumentet håller inte, då det snarare är Etzler som bäddat för dålig publicitet.

Oaktat vad man tycker om Allards uttalanden, är det intressanta här vilka effekter Aron Etzler skapar när han väcker uteslutningsfrågan. Det uppenbara är att hela nyheten görs väldigt mycket större. Nyckeln till att förstå varför är orden vinkel. Ordet åsyftar inte en vinkling i termer av förvrängning, utan är mer att likna vid perspektiv. En nyhet kan inte förvandlas till ett drev om den inte förnyas. Det finns inget värde i att rapportera samma sak flera dager i rad, utan alla händelser måste hela tiden ges en ny vinkel eller så släpps frågan. Att Allard gillar en sida är en nyhet, om än en rätt obetydlig. Att en ledande partiföreträdare hotar med uteslutning är en helt ny och mycket intressantare vinkel. Etzlers agerande bidrog till att hålla uppståndelsen vid liv.

Vad var alternativen? För det första kunde mediautrymmet utnyttjats till att försöka skapa en annan vinkel. Nu blev det en uteslutningskonflikt mellan partiledning och gräsrötter. Men Allard gav Etzler andra möjligheter, som att ta upp hotet från nazister eller bredda frågan om våld. En annan lösning hade varit att vägra kommentera. Istället hade vi kanske sett en moderat eller dylikt hävda att Allard är ett symtom på ett antidemokratiskt arv. Men vem höjer på ögonbrynen över att en borgerlig företrädare är upprörd över vad en socialist sagt? Det hade klart minskat nyhetens genomslagskraft.

Det kan jämföras med Carl Bildt. Trots blodiga affärer duckar han alltid för alla mediadrev. Varje avslöjande uthärdas med arrogans och ignorans inför journalisters frågor. Det har odlat myten om att han är oåtkomlig för pressen. Men den borgerliga uppslutningen kring honom är en viktigare delförklaring. Vad som skulle kunna fälla Bildt är att Reinfeldt eller någon annan högt uppsatt högerpolitiker går ut och tar avstånd från honom. Det skulle vara en ny vinkel för journalister, ett sätt att ge frågan större nyhetsvärde nog att sätta vår utrikesminister i gungning. Men så länge borgerliga politiker vägrar att ta ansvar för Bildts affärer kan han fortsätta med dem.

Vänstern lider idag av en dålig förståelse för hur media fungerar. I avsaknad av en sådan odlar de istället en självbild som utsatta för hårdare granskning än andra. När man ställer upp problemen på det sättet konstrueras också lösningar därefter. Idag går självmedicineringen ut på att offentligt attackera partimedlemmar som säger kontroversiella saker. Men effekten blir motsatt den ursprungliga avsikten. Vänsterpartiets pr-strategi är sin egen värsta fiende.

—–

Artikeln finns också publicerad i Arbetaren.

Missa inte heller Malcolm Kyeyunes utmärkta artikel om Vänsterpartiets konflikt med Ung Vänster Örebro.

Annonser

3 responses to “Vänsterns pr-strategi är felvinklad

  1. Men alldeles oavsett backning från partiledningen Bildt style eller ej så måste man ju säga att Allard faktiskt hanterade media-situationen objektiv bra: han vägrade låta journalisten dominera samtalet eller be om ursäkt, han förde upp partiets kärnfråga (den hotade välfärden) på tal istället för att prata om RF, han undvek att lägga en massa tid på att svara på frågan om RF rakt ut när han fick den och gav ett allmänt säkert och bra intryckt. Helt ärligt tror jag att 100 sådana svar på extremism-anklagelser skulle gynna V’s linje mer än 100 trista SVT-debatt konstaterande om att fyrklövern säljer ut ditten eller datten (som ju alla redan vet). Nu är jag ju inte med i v-familjen och bryr mig inte nämnvärt, men utöver att då inte bli backad av partiet (som ju gjorde en ideologiskt driven miss i det, vilket du har helt rätt i), så följde Allard vad jag misstänker är Vs media-direkt så gott han kunde. Det enda andra alternativet hade varit att köra en ”ingen kommentar”, vilket är kasst. Att spendera massa värdefull mediatid med att prata om vad som är tveksamt med RF, och på så sätt koppla ihop sitt parti med dom mer och deras verksamhet än vad intervjuer i sig krävde, hade ju varit självmord i jämförelse med att spinna på sättet han gjorde.

  2. Jag håller med. Det kanske är det mest paradoxala/tragiska med hela historien att Allard skötte sig så bra. Det gäller inte bara det här enskilda fallet, utan UV Örebros mediaarbete (kombinerat med basarbete) de senaste åren: de är riktigt duktiga på att få publicitet och utnyttja den till max. Vi i AåA har inte alls varit lika duktiga i jämförelse. Snacka om att han fick kniven i ryggen.

    Dock tror jag att Vänsterparitet på riktigt har som riktlinjer att, om frågor likt stöd till RF kommer upp, ta avstånd och bedyra att det är ett misstag/enskild individ som genast ska fixas. Det är också en rätt utbredd uppfattning inom vänstern att varje avslöjande likt Realistens/SVT:s är omöjligt att göra något annat med än att säga ”inga kommentarer” eller omedelbart ta avstånd. Därför tyckte jag att det fanns en poäng att skriva inlägget om mediavinklar, trots att det finns fler orsaker till partiledningens agerande.

    Kanske det finns ytterligare en aspekt, förutom partistriderna, som gör Vänsterpartiet mer benägna än borgare att ta avstånd: att de de senaste åren jobbat så hårt för att bli en socialdemokraternas regeringspartner. Det skulle göra Etzlers agerande än mer förståeligt, eftersom att det i så fall inte handlar om att framstå som bra inför ”folket”, utan snarare inför ledande socialdemokrater. Man vill ju trots allt garantera, att om man få en ministerpost, kommer inte Vänsterpartiet Örebro hålla på att skämta när Stefan Löfven parafraserar Hitler.

  3. Regeringsduglighet kanske är en del av förklaringen, men jag köper det inte rakt av. Etzler har ju aktivt försökte bekämpa de tendenserna i det ”röda blocket” (se hans debattartikel från för typ en månad sedan om Reinfeldts avpolitisering och Nya Moderaterna). Vad det viskas om är att PS i V helt enkelt kissade i byxan när de insåg att några som inte är intresserade av att vara ett kugghjul i Vs valmaskin och leverera x antal röster vart fjärde år hade tagit över en betydande partiförening och var i full färd med att rensa de av sina föregångare som vägrade samarbeta. Även om föreningen i sig skulle bli starkare och antagligen skulle ge partiet mer inflytande och riksdagsröster lokalt var det sätt som Allardisterna (lol) tänkte kring politik något som hotade den valmaskin Etzler försökte piska ihop till hösten 2014 och skulle kunna få andra grupper i partiet att få för sig att de kunde börja dra iväg åt olika håll som inte fokuserade på ett enträget propagandaarbete för att erövra S-röster. Bättre med en dålig och trött Örebro-förening som gav de x antal 1000 röster till riskdagen man behövde för att nå upp till rätt kvot i länet och inte gungade båten eller rubbade PS’ cirklar än en pigg grupp aktivister som varken gick att styra eller hade samma långsiktiga intressen som V centralt. Antagligen har alltså RF inte ett skit med saken att göra, mer än att helt försegla Allards öde som vildhjärna vars lojalitet främst stod till något annat än partiets ledare. Återigen reproducerar vänstern anti-intelktueallism genom att använda svepskäl i sina debatter istället för att antingen vara lite smidiga och leta efter gemensamma punkter eller ha lite ryggrad och utesluta folk som inte är tillräckligt lojala med rorsmannen. Det är väl det mest tragiska i allt sammans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s