Nytt förslag om avgifter för svenska studenter

obamareinfeldt

Regeringen lanserar åter ett lagförslag som ska öppna för studieavgifter. Vad vi betalar för utbildningar vilka sker inom ramen för ett internationellt utbildningssamarbete ska helt enkelt inte kallas för avgift och därmed tillåtas. Med andra kommer utbytesstudier såväl som vissa program bli en kostnadsfråga.

I promemorian som utgått från Utbildningsdepartementet uttrycks det tydligt:

”När svenska statliga universitet och högskolor deltar i samarbeten som beskrivs ovan kan alltså en student vara skyldig att betala avgift till ett eller flera utländska lärosäten, antingen direkt eller via ett konsortium, även under tid då studenten studerar vi det statliga svenska lärosätet. Motsvarande situation kan också uppstå när statliga universitet och högskolor har avtalat om studentutbyten med utländska lärosäten, eftersom studenter som studerar vid svenska lärosäten inom ramen för studentutbyten kan behöva betala studieavgift till sitt utländska hemlärosäte även under studietiden i Sverige.”

Problemet som förväntas få oss att acceptera avgifterna är att lärosäten, inom ramen för det europeiska universitetssamarbetet Erasmus, ibland arrangerar högskoleprogram som sträcker sig över landgränserna. Då svenska universitet ingår i detta kan högskoleavgifter beslutas på bilateral nivå, vilka då ska gälla även om svenska studenter deltar i programmet i Sverige. Detta har redan varit aktuellt på Luleå och Uppsala Universitet. Eftersom att Universitetskanslerämbetet fann det regelvidrigt vill regeringen nu ändra i lagstiftningen. Annars sägs framtida samarbeten med avgiftsbelagda universitet försvåras. Därför påstår man också i promemorian att förslaget kommer att vara ”till fördel [sic!] för studenterna”.

Studentrörelsen varnar ofta för högskoleavgifter i Sverige. Det är inget tomt hot – de är redan här. De infördes hösten 2011 för utomeuropeiska studenter, vilket förstås fick som följd att dessa till stor del försvann från landet. Fler förslag följer. Den tillbakaslagna Stiftelsereformen syftade till detta. Vidare har EU länge pressat sina medlemsstater att öppna upp för så kallad ”extern finansiering”. Detta täckord för avgifter och företagsinflytande återkom när Justitiekansler Lars Haikola skrev en debattartikel på DN i maj. Där propagerade han för universitets anpassning till marknadens behov samt efterlyste sätt att bekosta utbildningar genom att låta ”fler intressenter ta ansvar”. Fler försök att stänga ner den fria utbildningen kommer att följa.

Enligt gammal antidemokratisk tradition kom förslaget då de flesta studenter har sommaruppehåll. På så vis hoppas de undvika protester. Hittills har det också lyckats ganska bra, frågan har inte ens blivit en nyhet. Men å andra sidan är det långt kvar innan förslaget blir verklighet. Det finns tid att stoppa det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s